Iedereen heeft er weleens mee te maken. Een periode dat je niet lekker in je vel zit. Dingen lukken niet zoals je had gewild en je voelt frustratie. Of iemand heeft een vervelende opmerking tegen je gemaakt en je voelt je gekwetst of afgewezen. Wat doe jij met deze gevoelens? Hoe kun je ervoor zorgen dat ze niet jouw leven gaan bepalen. In deze blog vertel ik je hoe je hiermee om kunt gaan.

Accepteer dat je deze emotie hebt

In het verleden had ik geregeld last van emoties. Soms wist ik niet eens wat mij zo raakte, maar ik voelde mij niet fijn. Weg ermee, dacht ik. Gewoon op het positieve richten en dan komt het vast goed. Maar nee hoor, linksom of rechtsom, deze emotie klopte geregeld bij mij aan. Inmiddels weet ik dat het de eerste stap is om te accepteren dat dit gevoel er is. Misschien was er aanleiding voor, misschien ook niet. En alles is oké. Dit gevoel is er gewoon. Niets meer en niets minder.

Het toelaten van emoties

Verdriet, boosheid of teleurstelling. Je niet goed voelen. We drukken deze gevoelens liever weg of negeren ze. De meeste mensen hebben namelijk niet geleerd om emoties de ruimte te geven. Toen je klein was en je was boos of verdrietig, mochten deze gevoelens er zijn? Of werd er tegen je gezegd “doe niet zo overdreven, zo erg is het niet” of “stop met zeuren, je moet sterk zijn”. Of misschien negeerde je ouders hun eigen emoties of werden deze niet op een gezonde en volwassen manier geuit. Met het gevolg dat jij nu wellicht hetzelfde doet. Veel mensen zijn bang om emoties te uiten. Je kwetsbaar opstellen wordt geassocieerd met zwakte. Het tegendeel is echter waar. Alles wat je onderdrukt wil namelijk uiteindelijk gezien worden. Ik vergelijk een emotie die je onderdrukt vaak met een strandbal die je onder water probeert te houden. Dit kost ontzettend veel energie. Terwijl als je de strandbal aan de oppervlakte brengt, de bal aankijkt, het de ruimte geeft, dan zal deze strandbal uiteindelijk rustig wegdrijven. En zo werkt het ook met emoties. Op die manier kan je energie weer gaan stromen.

Voelen

Emoties kunnen zich gaan vastzetten in je lichaam. Je kunt er letterlijk lichamelijke klachten van krijgen. Geest en lichaam kun je niet los van elkaar zien. Het sleutelwoord om emoties de ruimte te geven is voelen. Waar voel je deze emotie in je lijf? Heb je een gespannen buik, een zwaar hoofd, koude handen of spanning in je schouders. Ga eens rustig zitten en adem er een aantal keer rustig naartoe. Doe dit een aantal keer. En misschien heb je geen specifieke plek in je lijf waar je het voelt. Dat is ook prima. Probeer dan gewoon rustig te ademen. Voel de emotie zonder erover te oordelen. Creëer ruimte voor jezelf.

Vind een vorm om je te uiten

Uit je gevoelens door bijvoorbeeld te tekenen of van je af te schrijven. Daarnaast is het belangrijk om te leren ontspannen en jezelf te begrenzen. Wat heb je nodig? Luister goed naar jezelf en onderzoek wat een fijne manier voor jou is. Belangrijk is om liefdevol met jezelf om te gaan. De ene keer gaat het beter dan de andere keer. Veroordeel jezelf niet. Besef dat een emotie altijd tijdelijk is. Ondanks dat het op dat moment wellicht anders voelt. Het komt en het gaat. It’s part of life.

Een mooi gedicht over het toelaten van emoties is De Herberg van Rumi.

De herberg

Dit mens-zijn is een soort herberg
Elke ochtend weer nieuw bezoek.

Een vreugde, een depressie, een benauwdheid,
een flits van inzicht komt
als een onverwachte gast.

Verwelkom ze; ontvang ze allemaal gastvrij
zelfs als er een menigte verdriet binnenstormt
die met geweld je hele huisraad kort en klein slaat.

Behandel dan toch elke gast met eerbied.
Misschien komt hij de boel ontruimen
om plaats te maken voor extase…….

De donkere gedachte, schaamte, het venijn,
ontmoet ze bij de voordeur met een brede grijns
en vraag ze om erbij te komen zitten.

Wees blij met iedereen die langskomt
de hemel heeft ze stuk voor stuk gestuurd
om jou als raadgever te dienen.

Geef ruimte aan emoties

Authentiek zichtbaar worden >>

Terug naar het blog overzicht

<< Zit je wel op de juiste koers?

Wil je op de hoogte blijven?

Menu

SOCIAL

Copyright Richelle van Loon | Privacyverklaring |
Algemene voorwaarden